Motor i världen

Det är lite olika hur det ser ut med motorsport i andra länder. I Sverige t.ex. är gokart inte en sport som lockar fler tusen personer vid en tävling. Den är en relativt anonym motorsport för oss svenskar. Däremot är rally en större sport som följs av fler människor. Hur ser det ut i övriga världen, vilka motorsporter är populärast i andra länder?

USA

Vi har tagit upp Stock Car och NASCAR i ett annat avsnitt här på sidan och det är just dessa motorsporter som är populärast i USA. Att bege sig till Daytonabanan är en dröm för många amerikaner. Där kör man högpresterande bilar runt en oval bana som är vinklad. Det gör så att bilarna kan åka mycket fortare än på en vanlig rak bana. Gravitationen och centrifugalkraften håller kvar bilen på banan. Man kör ganska många varv när en NASCAR tävling hålls, det kan bli upp till 500 varv, kanske mer per lopp. Det gäller att vara uthållig i NASCAR.

England

I England är det Formel 1 som är den största motorsporten. En stor del av alla ”stall” som det heter har sin bas i England, och det gör motorsporten lite mer intressant att följa för engelsmännen. Landet har också varit framgångsrikt med att bygga bilar just i racingsyfte.

Norge

Vi måste ta med några av våra grannländer och berätta om deras förhållande till motorsport. Men Norge har inte haft en lika stor tradition och intresse som Sverige. Det är först nu på senare år som man har snappat upp motorsporten, och det beror dels på att det är norska utövare som har lyckats ta sig in bland toppskiktet inom sin sport. Petter Solberg är en sådan person, han har vunnit 13 rallyn i världsmästerskapet inom rally.

Danmark

Det går inte att hitta så mycket information om Danmark heller, det är bara enstaka sporter som man kan läsa om. Det tyder på att Danmark inte heller är någon motorsportnation. Men man har ett par framstående racingbanor som t.ex. Jyllandsringen där det körs olika motorsporter. Det är en godkänd bara där man kan hålla flera olika evenemang.

Finland

Finland är snarlika oss svenskar när det kommer till motorintresse. Vi har en stor förkärlek till rally och det har finnarna också. Rally är en stor motorsport i Finland och man har en av världens snabbaste rallytävlingar. Finska rallyt är det snabbaste rallyt i världen och en av de mest kända också. Finska rallyt startade under 1951. Sedan starten är det nästan bara finländare som har vunnit tävlingarna.

Italien

Italien har ett väldigt stort intresse för motorsport inom olika grenar. Först och främst är Formel 1 en stor sport där men även roadracing med motorcyklar på bana. Landet har haft många och stora framgångar i nästan alla bilsporter.

Om en motorsport eller någon annan sport för den delen ska bli populär så måste förutsättningar finnas till att det ska bli så. Det är många faktorer som spelar in. Klimat, landskapet, ledare av landet osv. Det kan vara svårt för personer som bor i ett kallt land med mycket snö att bli bra på roadracing som körs på asfaltbanor, som ett exempel.