Motorsport i Sverige

Vi har en ganska gedigen tradition med motorsport i vårt land. Vi har även fostrat en del världsstjärnor inom olika sporter.

Sveriges Grand Prix

Detta var en deltävling i formel 1 som kördes under 70-talet. Man anordnade tävlingen i Småland där man byggde en speciell bana för ändamålet. Man körde då med typiska formel 1-bilar. Sveriges Grand Prix varade bara till 1978 sedan fanns det inget intresse längre att hålla dessa tävlingar i Sverige. Man hade svårt att få sponsorer att förnya sina kontrakt till fortsatta tävlingar. Det fanns inte några pengar kvar att driva tävlingen framåt med.

Rally

Vi har arrangerat många tävlingar i Sverige och gör det än idag. Det körs vintertävlingar i Värmland varje år som lockar många åskådare samt förare från hela världen. Vi har en fördelaktig terräng samt klimat som lämpar sig till vinterrally.

Rallycross

Rallycross är en motorsport som körs på en inhägnad bana. Inte ute i naturen med naturliga banor som vanligt rally. Banan brukar bestå av en del gruskörning samt en del som man kör på asfalt.

Speedway

Speedway är en välbesökt publiksport som körs på en rund eller oval bana. Man kör med motorcyklar som bara åker runt banan med en sida mot centrum. De är nämligen tillverkade för att svänga åt ett håll.

Motocross

Sverige är en av toppländerna inom motocross. Här kör man på speciella banor som är tillverkade av jord och sand. Det finns både inomhus och utomhusbanor. Man tävlar med crossmotorcyklar.

Enduro

Detta är en sport som man ofta förväxlar med motocross. Skillnaden är att man kör enduro utomhus och i väldigt svår terräng. En populär och känd tävling i enduro är Novemberkåsan som man kör varje år i november.

Novemberkåsan är Sveriges äldsta motorcykeltävling som startade 1915. Den hade dock ett uppehåll under första och andra världskriget. Man kör den som typ 1 enduro och hela sträckan uppgår till hela 10 mil under dagen då man ett varv. På natten fortsätter tävlingen och då kör man två varv på sammanlagt 30 mil. Under de första åren som man körde Novemberkåsan så var tävlingssträckan på hela 70-mil men den kortades sedan ner.

Den är mycket känd för sin otroligt svåra terräng och alla hinder som man måste ta sig igenom. Man snitslar banan genom bäckar, myrar och vattendrag för att skapa den typiska Novemberkåsan. Den kallas för mandomsprovet inom enduro.

Två svenska profiler inom motorsport

Ronnie Peterson

Han var en av våra mest kända och bästa formel 1-förare under 1970 och 1978. Han startade sin karriär med att köra gokart som 18-åring. 1978 hade han skrivit under för att bli McLarens förstaförare till nästkommande säsong i formel 1. Men hans karriär som förare skulle ta slut under en tävling.

Den 10 september i en tävling i Italien som han kraschade med sin bil och blev fast i den brinnande bilen. Han bröt många ben i sin kropp och fick operera sig. Men efter operationen fick han komplikationer och avled dagen efter.

Tony Rickardsson

En världsstjärna inom Speedway som har vunnit många och stora tävlingar genom åren. Han har sex individuella VM-titlar och är historisk tillsammans med en annan profil, Ivan Mauger som också har lika många.